På Københavns nye supervandværk er elektrikerlærlinge i høj kurs
Firmaet DI-Teknik har 15 unge elektrikerlærlinge, og alene på Værket ved Søndersø er fire lærlinge på stribe i fuld gang med at lære deres fag.
Rasmus Bøgh Bæk er kun 23 år, og der går halvandet år, før han er færdiguddannet som elektriker. Alligevel spiller den unge lærling fra Køge en nøglerolle i moderniseringen af det, der snart skal blive til fremtidens gigantstore og miljøvenlige vandværk i hovedstadsområdet.
Værket ved Søndersø, som HOFOR-vandværket i Nordsjælland hedder fra gammel tid, skal levere blødt og rent vand til københavnerne fra 2023, så hundredtusindvis af forbrugere på længere sigt slipper for de store mængder kalk i drikkevandet, som kalker alt til. Lige fra vandrør til fliser i badeværelset, elkedler og vaskemaskiner. Og det kalk i vandet, som medfører, at vi bruger alt for meget sæbe til vask og opvask.
Elektrikerlærlinge i DI-Teknik
Her på Værket ved Søndersø arbejder Rasmus Bøgh Bæk sammen med tre andre lærlinge – og seks færdiguddannede elektrikere – på at installere de mange styre-tavler, PLC’er og kilometervis af ledninger, der skal få værket til at køre. Han er lærling i virksomheden DI-Teknik og superglad over at få masser af opgaver og ansvar.
-Jeg lærer rigtigt meget ved selv at stå for hele installationer. Det er ikke noget med, at jeg bare får udleveret en boremaskine, skal bore et par huller og trække et par ledninger. Her får jeg lov til at lave det hele. Sådan er det ikke i alle virksomheder, fortæller Rasmus Bøgh Bæk.
Naturligvis er Rasmus Bøgh Bæk under opsyn fra uddannede svende, og han har hele tiden nogen at spørge, når han kommer i tvivl. Arbejdsmiljørepræsentant Claes Dudzinski holder jævnligt møder med de fire lærlinge på værket og sikrer sig, at de trives og føler sig fagligt klædt på til svære arbejdsopgaver.
Unge nøglemedarbejdere
Selvtilliden mangler da heller ikke noget. Rasmus Bøgh Bæk og de tre andre lærlinge, som arbejder for DI-Teknik på Søndersøværket griner, når de fortæller, at det faktisk er dem, som er nøglemedarbejdere, når det gælder moderniseringen af vandværket.
– DI-Teknik kan slet ikke undvære os, skæmter de og poserer foran fotografen.
Alle fire er glade for en uddannelse, hvor de bliver udfordret fagligt og oplever et kammeratskab i top. Får man en praktikplads på DI-Teknik, skal man gennemføre undervisningsforløbene på Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten i Midtjylland, og den kamel skulle nogle af de unge elektrikerlærlinge lige sluge.
-Hvorfor Fanden skal man nu til Jylland, tænker man først, men når man er på kostskolen i mange uger, giver det så meget mening, for undervisningen er supergod, og vi har adgang til værkstederne og kan fordybe os og være innovative, siger Rasmus Bøgh Bæk, mens de andre nikker.
DI-Tekniks HR-ansvarlige Jørgen Bagger forklarer, at de har så gode erfaringer med at sende unge lærlinge til Den Jyske Håndværkerskole, at det er blevet kutyme nu.
-Vi har oplevet, at der er et andet læringsmiljø, der giver de unge en anden og mere konstruktiv tilgang til tingene. De får også et godt netværk og flere gennemfører uddannelsen. Og så hjælper det også at komme lidt væk fra mors kødgryder, mener Jørgen Bagger.
Elektriker-mangel løses med uddannelse
Kasper Mølbak Sønderris er projektleder på den store el-opgave, som det er at modernisere Danmarks næststørste vandværk, og han smiler, når de fire lærlinge ivrigt beretter om, hvordan de lærer en hel masse og har ansvar for at få nogle vigtige installationer gjort helt færdige.
Han vedkender sig gerne, at DI-teknik ikke er bange for at give de unge lærlinge masser af ansvar – selvfølgelig under opsyn og kyndig vejledning.
-Der er mangel på elektrikere overalt, og vi søger hele tiden efter nye medarbejdere. For os at se er uddannelse af nye elektrikere den eneste måde, vi kan løse det problem på.
-De unge lærlinge har ret. Hvis vi ikke hele tiden får nye veluddannede medarbejdere som dem ind i virksomheden, er vi der ikke på længere sigt. Vi brænder for elektrikerfaget, men det er også for virksomhedens egen skyld, at vi føler os forpligtede til at uddanne både unge og voksenlærlinge, understreger Kasper Mølbak Sønderris.
I alt har DI-Teknik 15 elektrikerlærlinge, hvoraf de fire arbejder på Værket ved Søndersø.
Jørgen Bagger, HR-ansvarlig i DI-Teknik, mener, at alt for mange virksomheder springer over deres uddannelsesansvar.
-Det er både trist og ærgerligt for de unge, og som arbejdsgiver er det temmelig kortsigtet ikke at ville bidrage til at uddanne næste generation, siger han.
I DI-Teknik fastansætter man ofte lærlingene, når de har fået deres svendebrev.
De fire lærlinge, der lige nu knokler for at sikre københavnernes vandforsyning i fremtiden, er heller ikke det mindste bekymrede for at havne i arbejdsløshed, når de er færdige med deres erhvervsuddannelse.
-Jeg er i hvert fald sikker på at finde et job, der giver mening for mig, mulighed for fordybelse og en god løn, siger Rasmus Bøgh Bæk.
Elektrikerlærlingen Rasmus Bøgh Bæk er glad for sin læreplads i DI-Teknik. Både fordi han får masser af ansvar men også for, at firmaet tager mange lærlinge, der giver et godt sammenhold.
Artiklen er bragt i fagbladet Dansk El-forbund 18.06.2021 i samarbejde med DI-Teknik og HOFOR A/S. Du kan læse hele artiklen her (åbner i PDF)
Vil du vide mere om hvordan det er at være lærling hos os, kan du læse lidt mere om et lærlingeforløb her og du er velkommen til at kontakte vores HR- og uddannelsesansvarlige Jørgen Bagger på tlf.: +45 5657 0066